2014. szeptember 1., hétfő

Finomságok szőlőből

Nyakunkon az ősz, aminek egyik legjobb része, hogy elönti a piacot és az üzleteket a zamatos szőlő, amit a konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk.
Az alábbiakban bemutatunk egy levest, két főételt és egy édességet a fürtös gyümölcsből.

Szőlőleves fehérborral

Hozzávalók:

60+10 dkg fehér szőlő,
2 dl fehérbor,
1 dl tejföl,
2 dl tejszín,
kis darab fahéj,
2-3 szem szegfűszeg,
2 dkg liszt
cukor,

Elkészítése:

Alaposan mosd meg és szemezd le a szőlőt, a tálaláshoz tegyél félre egy marékkal.
Öntsd fel egy liter hideg vízzel a nagyját, add hozzá a bort és a fűszereket, majd lassú tűzön addig főzd, míg a szőlő meg nem puhul.
A tejszínnel és a tejföllel készíts habarást a lisztből, folyamatos kavarás mellett öntsd bele a levesbe.
Ez után forrald még pár percig, végül passzírozd át.
Lehűtve, szőlőszemekkel megszórva tálald.

Csirkecomb szőlővel bolondítva

Hozzávalók:

6 csirkecomb,
1 kg krumpli,
1 fürt szőlő,
2 fej lilahagyma,
1 fej fokhagyma,
1 marék dióbél,
1 pohár száraz rozé,
2-3 ág friss kakukkfű,
só,
bors

Elkészítése:

Készíts zöldségágyat a következőképpen: főzd meg a krumplit, vágd negyedekre.
Darabold fel szintén negyedekre a lilahagymát is, szedd gerezdekre a fokhagymát.
Ezeket szórd be egy tepsi aljába, dobáld rá a megmosott szőlőt és a diót, szórj rá sót és borsot, tegyél rá friss kakukkfüvet.
Erre tedd rá a megfűszerezett csirkecombokat, takard le az egészet fóliával és dugd be a sütőbe 50 percre.
A végén pár percig fólia nélkül pirítsd meg a combokat.

Szőlős-márványsajtos gnocchi

Hozzávalók:

50 dkg kész gnocchi, 12 dkg sonka,
20 dkg szőlő,
30 dkg kelbimbó,
6 szál újhagyma,
16 dkg márványsajt,
10 dkg dió,
1 dl tejszín

Elkészítése:

Vágd ketté a kelbimbót és a szőlőt, aprítsd fel a sonkát és az újhagymát.
Főzd meg a gnocchit és a kelbimbót külön lábasban.
Amikor a tészta feljön a vízre, kezdd el megpirítani egy serpenyőben a sonkát és a hagymát.
Szedd bele a gnocchit, morzsold rá a márványsajtot és öntsd fel a tejszínnel.
Ha “rottyan” egyet és besűrűsödik, zárd el alatta a tüzet. Így tálald: egy adag gnocchira mehet a kelbimbó, a szőlő és egy kis dió.

Egyszerű bögrés-szőlős

Hozzávalók (24 cm-es formához):

1 kg szőlő (vegyesen),
4 db tojás,
1 bögre (kb. 2 dl) cukor,
1 bögre darált dió,
1 bögre liszt,
1 bögre tejszín,
1 bögre tej,
1 cs. vaníliás cukor,
2 ek. porcukor,
1 tk. vaj a kikenéshez

Elkészítése:

A szőlőt mosd meg és leszárítva keverd össze a vaníliás cukorral. Üsd keverőtálba a tojásokat, add hozzá a cukrot, verd habosra, majd habosítsd tovább a tejszínnel együtt.
Kevergetés közben apránként add hozzá a lisztet, darált diót és a tejet.
Tedd a tésztát kb. 20 percre a hűtőbe pihenni.
Vajazd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, oszlasd el rajta a szőlőszemeket, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd jó fél órán keresztül. Még melegen szórd meg porcukorral, ha kicsit kihűlt, már ehetitek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése