Szappankészítéssel fogunk a héten foglalkozni.
Az első és legfontosabb dolog hogy megkülönböztessük a szappanokat készítésük alapján.
Házilag szappant 4 féle módon lehet készíteni:
1. Glicerinszappan készítése.
Ennek során kész szappan alapot melegítenek fel, majd színezés és illatosítás után formába öntik.
2. Reszelt szappan készítése.
Maradék, vagy direkt erre a célra vásárolt natúr vagy házi szappant lereszelnek, felolvasztanak és színezés, mintázás, illatosítás után formába öntik.
3. Szappan készítése hideg eljárással (CP).
Lényege, hogy különféle zsírokat és olajokat lúgoldattal elszappanosítunk.
A szappan kiöntése és megszilárdulása után több hétig (min. 4 hétig) kell érlelni őket, amíg beáll a bőrnek kedvező ph érték.
A kézműves vásárokon, natúr boltokban készült "házi szappanok" többsége ezzel az eljárással készül.
4.Szappan készítése meleg eljárással (HP).
Hasonló a hideg eljárással készülő szappanhoz azzal a különbséggel, hogy a szappan masszát melegen tartva, felmelegítve lecsökkenthető az érési idő akár 1-2 hétre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése