A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja.
Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel.
A hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.
Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:
Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.
Csináljunk levendula szappant – az első recept.
Alapvető hozzávalók:
1kg olíva olaj
128gr nátronlúg (NaOH)
300gr víz
Fakultatív hozzávalók:
10 ml levendula illóolaj
1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
1 evőkanál száraz levendulavirág
1. Lépés: a munkaasztal előkészítése
Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet.
Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.
2. Lépés: a lúgoldat elkészítése
Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot.
A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet.
Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba.
Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben.
Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra.
Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.
3. Lépés: a zsírok előkészítése
Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve.
Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.
4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése
Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat.
Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel.
Daráljátok finomra a levendulavirágot.
5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz
Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét.
Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal.
Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.
6. Lépés: a “szalag-fázis”
Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára!
Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz.
Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.
7. Lépés: a “zselé-fázis”
Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba.
A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.
8. Lépés: az érlelés
Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át.
Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból.
Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül.
Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni.
A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése