2014. augusztus 14., csütörtök

Igazi ínyenc gyümölcs:A sárgadinnye

Ha eddig csak desszertként fogyasztottad, esetleg édes nassként tekintettél rá, eljött az ideje változtatni a sárgadinnyéről alkotott elképzeléseiden.
A sárgadinnye egy nagyon érdekes gyümölcs.
Édes, ugyanakkor az íze rendkívül jól illik az olaszok Prosciutto nevű sonkájához.
Íme, egy-két ínycsiklandó sós és édes recept, főszerepben a sárgadinnyével!
Mielőtt hazaviszed a sárgadinnyét a sarki zöldségestől, mindenképpen szaglászd meg!
Olyat válassz, amelyik kívülről is illatos és nehéz. Profi tipp: a szár környékén szagolgasd. :)
Összenyomhatod a két végpontot is, ekkor egy kis reccsenő hangot kell hallanod.
Egy másik módszer szerint, meg kell kopogtatni vagy ütögetni a dinnyét, amelynek kongó hanggal kell válaszolnia.
Ha kiválasztottad a megfelelő sárgadinnyét, egészben tárold, felvágás után pedig folpackkal fedve.
De még jobb, ha azonnal elkészíted a következő recepteket.

Sárgadinnye saláta mozzarellával és sonkával

Hozzávalók 4 személyre:

1 db kisebb, magozott, félbevágott sárgadinnye,
20 dkg mozzarella golyó,
2 evőkanál extra szűz olívaolaj,
só és frissen őrölt színes bors,
20 dkg Prosciutto,
¼ csésze friss bazsalikom

Elkészítése:a sárgadinnyét akkorára kockázzuk, hogy kényelmes legyen bekapni. :)
Összekeverjük a lecsepegtetett mozzarella golyókkal, befűszerezzük ízlés szerint a sóval és a színes borssal.
A borsnak köszönhetően egyébként nagyon pikáns ízű és szemet gyönyörködtetően színes lesz.
Egy nagyobb lapos tálat körbe rakunk a sonkával, közepére helyezzük a mozzarellás sárgadinnyét, meglocsoljuk olívaolajjal és a tetejére szórjuk a bazsalikomot.

Sárgadinnyés Bruschetta

Hozzávalók:

pirítós,
vékonyra szelt Prosciutto, sárgadinnye,
balzsamecet

Elkészítése: a pirítóst most nem kell sem befokhagymázni, sem vajazni vagy olívaolajjal locsolni. Egyszerűen csak helyezzük el rajta egy Prosciutto szeletet.
A sárgadinnyéből vágjunk nagyon vékony szeleteket, például egy zöldséghámozóval.
Ebből is helyezzünk el a pirítósra egy-kettőt. A végén ízlés szerint csepegtessünk rá egy kis balzsam ecetet.

Sárgadinnye mousse

Hozzávalók: 1 sárgadinnye,
tejszín (normál, cukrozás és ízesítés nélküli habtejszín, min. 30% zsírtartalommal),
cukor

Elkészítése: a sárgadinnyét kimagozzuk és megszabadítjuk a héjától.
Az egyik felét felkockázzuk, a másik felét pedig nagyon apró kis darabokra vágjuk.
Az apró darabokat betesszük a hűtőbe.
Egy lábosban 2 kanál cukrot és 2 kanál vizet elkezdünk melegíteni, ehhez hozzáadjuk a felkockázott sárgadinnyét, és körülbelül 3 percig vagy ameddig meg nem puhul, lassú tűzön főzzük.
Utána merítsd az edényt hideg vízbe és hűtsd le a cukros dinnyét!
Miután kihűlt, turmixold össze egy botmixerrel vagy egy turmixgéppel és tedd ezt is a hűtőbe!
Verd fel keményre a tejszínhabot, majd add hozzá az összeturmixolt dinnyét, legvégül pedig keverd bele az apróra vágott gyümölcsöt is. Ostyával és csoki fagylalttal is jó párosítást alkothat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése