2014. január 14., kedd

1. Szappan készítésének módozatai

Szappankészítéssel fogunk a héten foglalkozni.
Az első és legfontosabb dolog hogy megkülönböztessük a szappanokat készítésük alapján.

Házilag szappant 4 féle módon lehet készíteni:

1. Glicerinszappan készítése.

Ennek során kész szappan alapot melegítenek fel, majd színezés és illatosítás után formába öntik. 

2. Reszelt szappan készítése.

Maradék, vagy direkt erre a célra vásárolt natúr vagy házi szappant lereszelnek, felolvasztanak és színezés, mintázás, illatosítás után formába öntik.

3. Szappan készítése hideg eljárással (CP).

Lényege, hogy különféle zsírokat és olajokat lúgoldattal elszappanosítunk.
A szappan kiöntése és megszilárdulása után több hétig (min. 4 hétig) kell érlelni őket, amíg beáll a bőrnek kedvező ph érték.
A kézműves vásárokon, natúr boltokban készült "házi szappanok" többsége ezzel az eljárással készül.

4.Szappan készítése meleg eljárással (HP).

Hasonló a hideg eljárással készülő szappanhoz azzal a különbséggel, hogy a szappan masszát melegen tartva, felmelegítve lecsökkenthető az érési idő akár 1-2 hétre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése