2014. január 7., kedd

Téli kutyaápolás

Azok a kutyák, akik nincsenek hozzászokva a hideghez, bizony tudnak fázni télen a séták közben akármekkora bundájuk is van.
Sokan kutyakabáttal oldják meg ezt a problémát, ami nagyon jól működik.
Ha úgy érezzük, hogy ez enyhe túlzás, akkor arra figyeljünk oda, hogy mielőbb "bemelegedjen" a kutya a séta alatt - játszunk vele, mozgassuk, futassuk sokat!

A téli sétáknál különösen figyeljünk arra, hogy amint beköszönt a fagy, elkezdik sózni az utakat és nem mindig tudjuk elkerülni azt, hogy kutyánkkal ilyen úton jussunk el a legközelebbi parkba.

A séta után nagyon fontos, hogy alaposan megmossuk a kutya lábait, mert a só nagyon ki tudja marni, ha rajtahagyjuk.
Séta közben is figyeljük az állat mozgását, ha nagy hóban szaladgál időnként ellenőrizzük a lábait.
Az ujjak közé szorult, fagyott hó és jég sérülést okozhat.

Télen a kutyák etetésére is kicsit jobban oda kell figyelnünk, a kint tartott kutyáknak több táplálékra lesz szükségük.
Vagy többet, vagy nagyobb tápértékű kutyaeledelt adjunk ilyenkor a kutyánknak.
A lakásban tartott állatoknál épp ellenkezőleg, nagyon figyeljünk arra, hogy a zord időben is elég mozgáshoz jussanak.
Ha nem tudunk velük annyit mozogni, mint más évszakokban, akkor inkább vegyünk kicsit vissza az eledel mennyiségéből, nehogy túl sok súlyt szedjenek magukra.

A kint tartott kutyáknál figyeljünk, hogy legyen mindig friss ivóvizük. Ha nulla fok alatti a hőmérséklet, használhatunk elektromos vizes edényt, de azt is rendszeresen ellenőrizni kell.

A kutyaház legyen szigetelt, védjen a hideg széltől és a nedvességtől. Mérete legyen kényelmes, de semmiképp sem túl nagy, hogy a kutyánk testmelegét bent tartsa.
Ha nagyon hideg van, vagy azt gyanítjuk éjjelente fázik, akkor keressünk neki időszakosan egy zártabb, melegebb alvóhelyet.
Lehet ez akár garázsban, pincében is.

Vigyázzunk a fagyálló folyadékokkal!

Ha a környékünkön van a kutyánk, amikor fagyállót töltünk az autóba, kiemelten figyeljünk rá, hogy az üres palackkal ne játsszon, mert a fagyálló édes ízét szeretik a kutyák és macskák egyaránt, és akár pár csepp is halálos lehet számukra!

Ha úgy tűnik, hogy fagyási sérülést szenvedett a kutyánk, ne próbáljuk meg házilag ellátni a sebét, vagy a fagyott szövetet eltávolítani, mert ezzel további károsodást okozhatunk.
Vigyük mihamarább állatorvoshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése