2014. január 10., péntek

Akupresszúra ès fajtái

A keleti típusú, alternatív masszázstechniák közé tartozó akupresszúra, azaz „ujjnyomásos masszázs" a hagyományos kínai orvoslás, kínai masszázs 
egyik igen elterjedt gyógymódja.
Ez az ősi masszázstechnika kb. 5000 éves múltra tekint vissza.Az akupresszúra célja, elméleti alapjai (a meridiánok és a chí )
Az akupresszúra - minden más hagyományos kínai terápiához hasonlóan - arra az elméletre épül, hogy a testünket energiavezetékek, ún. meridiánok hálózzák be.
Ezeken a csatornákon keresztül áramlik az életenergia, a csi (chi).
Az akupresszúra hat jin és hat jang meridiánt ismer, melyek a két testfélen párosával helyezkednek el.
Az egészséges, jól működő szervezetben az életenergia egyenletesen áramlik, és a két ellentétes erő, jin és a jang egymással egyensúlyban van.
Ha az energia áramlása akadályokba ütközik, felborul a szervezet egyensúlya, az egyensúlyhiány pedig fájdalmakhoz, betegségekhez vezet.

Az akupresszúra célja, hogy eltávolítsa, megszüntesse azokat az akadályokat, amelyek gátolják az energia, a csi szabad áramlását.
Ennek érdekében a kezelés során a meridiánok mentén elhelyezkedő pontokra fejtenek ki nyomást, aminek hatására megszűnnek a meridiánok elzáródásai, a szervezet természetes öngyógyító képessége újjáéled, a test regenerálódik.
Az akupresszúra ugyanazon az elven működik mint az akupunktúra,de a kezelés során nem alkalmaznak tűket.
A terapeuta a kezét, az ujjait (elsősorban a hüvelyk,- a mutató,- és a középső ujj ujjbegyeit) használja a meridiánok mentén elhelyezkedő nyomáspontok stimulálására.

 
Az akupresszúrás pontok fajtái

A különböző akupresszúrás pontok ingerlése egymástól eltérő reakciót váltanak ki.
Egyes pontok nyugtató, tompító (szedáló) hatást, mások aktiváló, élénkítő (tonizáló) hatást váltanak ki.
Megelőző kezelésre az akupresszúra a harmonizáló pontokat tartja alkalmasak.

Harmonizáló pontok:

Ezek az energiapályák elején és végén helyezkednek el, és a hozzájuk tartozó szervek működésének összhangját biztosítsák.

Élénkítő pontok: 

Minden energiapályán csak egyetlen élénkítő pont van. Ezeknek a pontoknak az ingerlése gyengeség esetén aktiválja az energiát, felszabadítja az erőtartalékokat.

Nyugtató pontok: 

Ezeket a pontokat kezelik a túlzott energiaáramlás esetén, valamint a feszültség enyhítésére, levezetésére.

Speciális pontok: 

Ezek általában a meridiánokon kívül helyezkednek el, és egyes speciális rendellenességek kezelésében van hatékony a szerepük.

Vészjelző pontok: 

Ezeknek a pontoknak kettős szerepük van. Egyrészt fontosak a diagnózis felállítása során, másrészt elsősegély nyújtási pontok.

A terápia pozitív hatásai

Az akupresszúra művelői szerint ezzel a terápiás módszerrel a stressz okozta tünetek és az izomfájdalmakat mellett más egyéb betegségeket is hatékonyan lehet kezelni. Egyes klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy az akupresszúrás kezelés során, az egyes pontok stimulálásával endorfin szabadul fel, ami a szervezet természetes fájdalomcsillapítója.

Emellett serkenti a vér áramlását, segítve ezzel a szövetek, sejtek tápanyag és oxigénfelvételét, valamint a nyirokműködést is kedvezően befolyásolja.
A nyirokrendszer működésének serkentésével elősegíti a méreganyagok távozását, a szervezet méregtelenítését.

Az akupresszúra azonban nem csodaszer, bármi legyen is a fájdalom oka, egyetlen kezeléssel nem lehet megszüntetni.
A kezelések számát a probléma súlyossága határozza meg. 

Az akupresszúrás kezelések alkalmával a terapeuta kimerültség esetén serkenti, feszült állapotban pedig lassítja a meridiánok mentén a csi áramlását.

Az akupresszúra kiválóan alkalmazható fej-, has-, torok- vagy fogfájás enyhítésére, az idegrendszer működésének kiegyensúlyozására. 

Az akupresszúra fogásai aktiválják a mindenkiben meglevő saját gyógyító erőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e vagy a hatásmechanizmusát tudjuk-e bizonyítani.

Egyes betegségek esetén azonban (más masszázstechnikákhoz hasonlóan) kerülni kell az akupresszúra alkalmazását!

Ilyenek például a különböző fertőző betegségek, bőrbetegségek, szív, tüdő vagy vese problémák, vagy a terhesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése