2014. február 26., szerda

Hogyan etesd a kutyád?

Mit ehet, mit nem?

1. Sokan azt gondolják, hogy a kutyának a száraztápon kívül nincs szüksége semmire, abban minden tápanyag benne van.
Valóban a táp a legjobb alap, de először is olyan tápot kell választani, melyben a kutya szükségleteinek megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyag van. Leginkább a fehérje aránya a fontos, ne vegyünk olyan tápot, amiben 22-23%-nál alacsonyabb a fehérjetartalom.

2. Kölyköknek és vemhes vagy szoptató kutyáknak is más a táplálékigényük.
A kölyköknek mindenképp kizárólag junior tápot adjunk.
A szukák adagját a vemhesség alatt kb. 50%-kal kell megemelnünk, a szoptatás alatt a megszokott adag 3-6-szorosát is megehetik!

3. A maradékról megoszlanak a vélemények, a szakértők és az állatorvosok ellenzik, a legtöbb gazda mégis kiadja a kutyának a megmaradt ételt praktikus okokból.
Azt gondolom, hogy a maradékkal alapvetően semmi baj nincs, a kutya eredetileg egy ragadozó állat, bár jól eléldegél száraztápon, nyilvánvalóan jobban örül a húsnak, csontnak.

4. Semmiképpen ne adjunk viszont csöves csontot a kutyának, mert kilyukaszthatja a beleit. Nyugodtan ehet viszont csirkenyakat, farhátat, kutyaboltokban pedig lehet kapni kifejezetten kutyáknak szánt olcsó májat, egyéb húsokat.

5. Általában igaz, hogy az állatok nem eszik meg azt, amire nincs szükségük, vagy rossz nekik. Sajnos a háziasított állat lassan elveszti ezt az ösztönét, ezért nekünk is kell figyelnünk rá, hogy mit adunk neki.
A maradékban ne legyen krumpli, mert nem tudja megemészteni a keményítőt.
Sok kutya szereti a csokit is, néhányan kifejezetten édesszájúak, az édesség viszont szinte méreg a kutya számára, sose adjunk neki, jutalomból se.

Hogyan igen, hogyan ne?

1. A kistestű kutyák anyagcseréje gyorsabb, ezért érdemes nekik két részletben adni a napi ételadagot.
Nagytestűeknek viszont kifejezetten ártalmas lehet a reggeli étkezés, főleg akkor, hogyha az egész napi adagját reggel kapja meg. Könnyen bélcsavarodáshoz vezethet.
A kölyköknek napi 5-6-szor is kell enni adni.

2. Ha több kutyánk van, mindig legyen külön táljuk, és felügyeljük az étkezést, ugyanis a dominánsabb fél rendszeresen megszerezheti a másik ételét.
A víz is külön edényben legyen, egész nap legyen friss vize a kutyának.
Nagy melegben gyakran cseréljük, fagyban ne felejtsük el a megfagyott vizet kiborítani és újat engedni.

3. Evés után ne vigyük sétára az állatot, hagyjunk neki időt a pihenésre, emésztésre.

4. Ne hagyjuk se koldulni, se kukázni a kutyát, amint hozzánk kerül, kezdjük el az étkezés szabályaira nevelni.
A kutyának nincs helye az asztalnál. Arra is meg kell tanítani, hogy míg nem adtunk engedélyt, nem nyúlhat az ételhez.
Ez azért jó, mert ha valaki meg akarná mérgezni, a jól nevelt kutya nem fogja megenni a mérgezett ételt, hiszen a gazdi nem adott engedélyt.

5. Ne etessük túl, jóindulatból se. A legtöbb kutya mindig éhes, azaz tudna enni, ez azonban nem jelenti azt, hogy egész nap táplálnunk kell, különben éhen hal.
Az elhízott kutya kevesebb ideig él és mindenféle betegség veszélyének van kitéve.
A kutyacsemegék  is hizlalnak, módjával adjuk ezeket. Ha azt észleljük, hogy kutyánk hízik, a bordáit nem lehet már könnyen kitapintani, mozgassuk többet, a főétkezésén kívül ne adjunk neki plusz eledelt, ha nagyon súlyos a helyzet, korpát keverhetünk az ételébe, az eltelíti a gyomrát, de fogyni fog tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése